• Makkelijk retourneren
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
Country/Language

Dit seizoen koesteren we bij Sissy-Boy het gevoel van zachte zonnestralen op onze huid en genieten wij van de natuur om ons heen. Dit doen we het liefst in een van onze favoriete én meest duurzame stoffen van de natuur: linnen. Linnen is een echte garderobe musthave deze zomer! Maar waar is het precies van gemaakt? Wat zijn de stofeigenschappen en hoe houd je jouw favoriete linnen items het langste mooi?

Wij vertellen je graag wat linnen voor materiaal is en hoe je linnen het beste kunt wassen en verzorgen. Zo kun jij eindeloos genieten van jouw favoriete linnen Sissy-Boy items!

WAAR IS LINNEN VAN GEMAAKT?

Linnen is een plantaardige vezel die zich bevindt in de stengel van de vlasplant, een gewas dat groeit op koelere plaatsen. Na het oogsten wordt het vlas op het veld gedroogd, ontdaan van zaden en blootgesteld aan vocht om de vezels te scheiden van het stro. Korte vezels worden gebruikt voor het spinnen van grove garens en de langste vezels leveren het fijnste linnengaren. Linnen is een van de oudste textielsoorten en van alle natuurlijke, cellulose houdende weefsels blijft linnen het langst goed.

DUURZAAMHEID LINNEN

Linnen is een van de meest duurzame stoffen ter wereld. Voor de productie van linnen is namelijk weinig land en water nodig. De vlasplant groeit in arme grond, heeft weinig landoppervlakte nodig en alle delen van de vlasplant zijn bruikbaar. Ook is er voor linnen minder transport nodig, dit komt omdat linnen voornamelijk in Europa geteeld wordt. Bij de productie van linnen is ook minder energie nodig. Het energieverbruik is slechts 8% van de totale energieverbruik van de polyester productie. Tot slot worden er minder tot geen pesticiden en herbiciden gebruikt. Zelfs wanneer vlas niet 100% biologisch geteeld wordt, zijn de gebruikte hoeveelheden onkruidverdelgers en pesticiden aanzienlijk minder dan bij andere soorten stofproductie.

Hoe lang je een kledingstuk draagt heeft impact; hoe langer het meegaat, hoe duurzamer. Linnen spant daarin de kroon. Want als je het goed verzorgt, kan je linnen kledingstuk tot wel 30 jaar meegaan! Dit komt onder andere door de taaie structuur van de linnen vezels. Ook is de stof natuurlijk resistent tegen motten en maakt wassen – in tegenstelling tot andere materialen –  de stof juist sterker en soepeler.

WAT ZIJN DE STOFEIGENSCHAPPEN VAN LINNEN?

Linnen stoffen voelen fris en koel aan, een groot onderscheidend voordeel voor zomerkleding. Daarnaast heeft linnen een groot vocht en opnemend vermogen. Ideaal, want tijdens warme dagen helpt linnen dan ook bij het reguleren van het klimaat tussen lichaam en kleding. Linnen vezels rekken niet uit en hebben een laag elastisch vermogen, hierdoor kreukt linnen snel en loop je linnen tot een halve kledingmaat uit tijdens het dragen. Niets om je druk over te maken want na het wassen krijgt linnen zijn oorspronkelijke vorm gewoon weer terug.

WAT VOOR LINNEN SAMENSTELLINGEN VIND JE IN ONZE COLLECTIE?

Linnen wordt voornamelijk gemixt met katoen om de stof meer kreukvrij te maken en zachter aan te laten voelen. Daarnaast wordt linnen vaak gecombineerd met bastvezels, zoals hennep en ramee om een gestructureerd oppervlak te creëren.

In onze collectie kom je veel items tegen met een samenstelling van 100% linnen of van 50% katoen en 50% linnen.

HOE KUN JE LINNEN HET BESTE WASSEN?

Handwas
Linnen met contrasterende kleuren kan doorlopen. Dat risico wordt kleiner als je het kledingstuk de eerste paar wasbeurten op de hand wast in lauwwarm water van maximaal 30°C. Gebruik weinig vloeibaar wasmiddel en voeg 1 dl natuurazijn toe; dat houdt de kleuren beter vast. Laat bij handwas het kledingstuk nooit in het water staan.

Wasmachine
Linnen kan probleemloos in de wasmachine gewassen worden. Houd een temperatuur aan van 30°C. Veel wasproducten bevatten optisch blauwmiddel (witmakers) dat voor wit en ongekleurd linnen prima te gebruiken is. Andere wasmiddelen zijn echter niet geschikt voor gekleurd linnen, omdat ze kunnen leiden tot kleurverlies en vlekvorming. Let er daarom bij het wassen van gekleurd linnen op dat het wasmiddel geen witmakers bevat en kies voor traditioneel wasmiddel.

Drogen van linnen
Trek het linnen kledingstuk voorzichtig in model voordat je het laat drogen. Doe linnen kleding niet in de centrifuge of de droogtrommel, aangezien de vezels dan beschadigen. Leg linnen nooit te nat te drogen, maar rol het in een handdoek om overtollig vocht te verwijderen en om kleurdoorloop te voorkomen.

Strijken van linnen
Strijk linnen in een licht vochtige toestand met het strijkijzer op de hoogste stand. Strijken kan op twee manieren: aan de voorkant van de stof accentueer je de natuurlijke glans van het linnen. Door te strijken aan de binnenkant blijft de stof neutraler en oogt het iets natuurlijker.

Vlekken uit linnen verwijderen
Mochten vlekken niet weggaan middels een normale machine was, los dan 100 gram borax op in kokend water. Verdun deze oplossing met koud water tot 6 liter en laat het linnen hierin een nacht weken. Gebruik in geen enkel geval bleekmiddel! Dit tast de vezels aan waardoor de kleur verandert.

Opbergen van linnen
Je kunt je linnen kleding het beste hangend opbergen. Zo voorkom je kreukvorming en scheelt het je een weer een extra strijkbeurt.

Belangrijk
Volg bij het wassen van linnen altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.